Μην αγγίζετε τον κύριο Γεωργίου

// Γράφει η Λένα Κυριακίδη //

Το κείμενο που ακολουθεί εστιάζει στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ/Γεωργίου, που έχει να κάνει με την εγκαθίδρυση στη χώρα μας των μνημονίων, των οποίων οι συνέπειες, οικονομικές αλλά και πολιτικές και ευρύτερα πολιτισμικές, κάθε άλλο παρά θα σταματήσουν με την τυπική τους λήξη. Πέρα από αυτό, διατραγωδεί την ανικανότητα και την έλλειψη θέλησης των ελληνικών θεσμών -της Δικαιοσύνης, των Μέσων και των κομμάτων- να αντιδράσουν όπως θα όφειλαν. Για όλους αυτούς τους λόγους, αφορά στο σημείο όπου η οικονομία συναντά -με δραματικό δυστυχώς για την Ελλάδα τρόπο- την πολιτική και τον πολιτισμό. // Χαρτογράφος //

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η κατάληξη της υπόθεσης του Ανδρέα Γεωργίου για τη σκόπιμη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, με στόχο να υπαχθεί η Ελλάδα στα μνημόνια, μετά την πολιτική, δικαστική και μιντιακή κάλυψη, ήδη από την αρχή της.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει κριθεί ένοχος με ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, τη μέγιστη ποινή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, επειδή έστειλε στη Eurostat τα τεχνητά στοιχεία χωρίς να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απάλλαξε τον κ. Γεωργίου για τρίτη φορά από την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών που ζητούσε την παραπομπή του σε δίκη.

Την επόμενη μέρα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αρκέστηκε να πει πως «μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση ήλθε η ώρα αυτή η υπόθεση να φτάσει στο τέλος της».

Η παρούσα κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε επιδοθεί σε ακόμη μία κωλοτούμπα, δηλώνοντας διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, την πλήρη εμπιστοσύνη της στα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για να μην αμφισβητήσει αυτά πάνω στα οποία στηρίχτηκε το τρίτο μνημόνιο.

Κι αυτό, αφού λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί ακόμη μία ωμή παρέμβαση των Βρυξελλών, που πολλές φορές είχαν πιέσει για την απαλλαγή του κ. Γεωργίου τόσο πριν όσο και μετά την καταδίκη του, άμεσα και έμμεσα, μέσω Κομισιόν και Eurogroup και των εκπροσώπων τους.

Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν, με επιστολή τους στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και αγνοώντας τα ψιλά γράμματα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν την «εσφαλμένη εντύπωση» περί «αλλοίωσης» των δεδομένων, κατά την περίοδο 2010-2015 και «να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της».

Μέχρι και έρανο μέσω crowdfunding έκαναν πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού 11 πρώην και νυν αξιωματούχοι Στατιστικών Υπηρεσιών σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκαν τα λεφτά που συγκέντρωσαν, αφού ανέλαβε να τα καλύψει πλήρως το ελληνικό δημόσιο, με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, ικανοποιώντας έτσι ακόμα μία απαίτηση των πιστωτών.

Φαίνεται, δεν είδαν και δεν άκουσαν τους εργαζόμενους που προσέφυγαν εναντίον του «υπαλλήλου των δανειστών», γιατί υπέβαλε τα αιτήματά του εκτός χώρας, εκβιάζοντας με τη δανειοδότησή της, και κυρίως ούτε τα πρώην μέλη της Αρχής, Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαο Λογοθέτη, τα οποία κατήγγειλαν ότι ο τέως πρόεδρός της, σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή Αρχή, παραποίησαν το 2010 τα οικονομικά στοιχεία.

Παράλληλα με την τρόικα, εγχώρια και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κάλυπταν σε συστηματική βάση τον «προστατευόμενό» της, παραβλέποντας επίσης το κατηγορητήριο σε βάρος του Γεωργίου, το οποίο ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις πανεπιστημιακού και πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά τη δίκη της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η κυρία Γεωργαντά κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος κινούνταν από άμεσο δόλο και σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος, ότι ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία για να οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη και μεγάλης διάρκειας ύφεση, και ότι από τα στοιχεία που μπορεί να γνωρίζει, θεωρεί πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4% με 5%, κι όχι 13%, ενώ εκτίμησε πως τότε η Ελλάδα μπορούσε να πληρώνει τα χρέη της.

Ωστόσο, πολλά διεθνή Μέσα δεν εντόπισαν τίποτα επιλήψιμο σε κάτι από τα παραπάνω. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι Financial Times, που είχαν πάρει εργολαβία την υπεράσπισή του (ακόμα και με κύριο άρθρο στις 15.8.2017) και έκαναν λόγο για «νομική φάρσα που θέτει σε αμφιβολία τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις», εκφράζοντας φόβους ευρωπαϊκών πρωτευουσών για «σειρά πολιτικά υποκινούμενων δικών, οι οποίες αποσκοπούν να αποκαταστήσουν την οικονομική φήμη προηγούμενων κυβερνήσεων» και η FAZ (12.06.2018), που χαρακτήρισε «αποδιοπομπαίο τράγο» τον στατιστικολόγο, «όνειδος» την «πολιτική» δίωξή του και «σκάνδαλο» την επικύρωση της διετούς ποινής του από τον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, στην Politico, σε άρθρο με τίτλο «Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της» (3.8.2017) διαβάσαμε ότι η «παρωδία» με την άδικη μεταχείριση του Γεωργίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των θεσμών, την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Μάλιστα, προτάθηκε ως υποψήφιος για το βραβείο προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ε.Ε., που απένειμε το ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο το 2017.

Αμετανόητος ο ίδιος είχε προαναγγείλει στους FT ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που δεν είδαμε, και είχε… παραπονεθεί για το χειρισμό της κυβέρνησης στην υπόθεση με δηλώσεις στην Die Zeit, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για αποφάσεις που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Το τελευταίο μπορεί και να αληθεύει, αφού ο κ. Γεωργίου, επί μία εικοσαετία υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει προβάλει ως επιχείρημα ένα από αυτά των Βρυξελλών, το οποίο θέλει τα «διαφανή» στοιχεία να μην μπορούν να τροποποιηθούν επειδή σε αυτά βασίστηκαν τα τρία μνημόνια κι όχι ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στην υπογραφή τους αφού αποδέχτηκε το κατασκευασμένο έλλειμμα.

Όταν βρέθηκε στην ελληνική Βουλή το 2013, είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών και να δώσει εξηγήσεις, επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη και αναρωτήθηκε ανερυθρίαστα «αν τα στοιχεία δεν είναι σωστά και είναι λιγότερα, τότε πήραμε ως Ελλάδα χρήματα που δεν χρειαζόμασταν, άρα μήπως να τα επιστρέφαμε;».

Ποιος όμως θα επιστρέψει τι σε ποιον; Ζήτημα επιστροφής από τις τράπεζες στις τράπεζες μάλλον δεν τίθεται, όπως δεν τίθεται, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, και στο τρέχον «φλέγον» ζήτημα των αναδρομικών τα οποία παράνομα και αντισυνταγματικά «έκοψαν» οι τελευταίες κυβερνήσεις από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι δανειστές μας, οι οποίοι στο παρελθόν ζητούσαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και τεχνοκράτες του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την υπόθεση της πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου (2013-2014), ζητούν μετ’ επιτάσεως να μάθουν πώς προγραμματίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ήδη υπάρχουσες και ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα αναδρομικά.

Ίσως γιατί ενδιαφέρονται περισσότερο για τον συνταξιούχο κ. Γεωργίου από ό,τι για τους υπόλοιπους που θα προτιμούσαν να σβήσουν από τον χάρτη ή να σβήσουν «με το πέρασμα του χρόνου», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ για μια «συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων πάνω από 70 ετών». Το εξήγησε ύστερα και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμώντας πως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν μπορούν να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους, αφού δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση το δημόσιο ταμείο.

Άρα, σήμερα η Ελλάδα κινδυνεύει από τους «κοστοβόρους» συνταξιούχους, όπως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδύνευε εάν στη Θήβα δεν έκαιγαν καπνά για να συμβαδίσουμε με την παραγωγή στην Ευρώπη, κινδύνευε εάν δεν απολύονταν οι 500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, εάν ελλιμενίζονταν στις ιταλικές ακτές οι πρόσφυγες του διασωστικού πλοίου Aquarius, που οι γείτονές μας όπως και οι εταίροι στην Ε.Ε. θέλουν να «ξεφορτωθούν», αλλά δεν κινδύνευσε καθόλου από τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία του ελλείμματος του 2019 ή της εισαγωγής στην ευρωζώνη το 2000.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.