Πολιτιστικά ανάλεκτα Γ΄: Ο κ. Henri Lévy στην Αθήνα

 

// Γράφει ο Γιάγκος Ανδρεάδης //

 

Στις 28 Μαρτίου 2019, το κοινό του Παλλάς, ανάμεσα στο οποίο και κάποιοι επίσημοι, είχε την τύχη να παρακολουθήσει την παράσταση Looking for Europe του κυρίου Bernard-Henri Lévy, διάρκειας 90 λεπτών, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί σε καμιά δεκαριά πόλεις της Ευρώπης και πρόκειται να παρουσιαστεί σε άλλες τόσες. Στην παράσταση αυτή, ο γνωστός συγγραφέας και μεγαλοεπιχειρηματίας, αφού επανέλαβε τα τετριμμένα –αν και όχι λανθασμένα- περί κινδύνου νέας ανόδου της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού ως μεγάλου πολιτικού, διότι με την κωλοτούμπα του (sic) μετά το δημοψήφισμα, απέδειξε ότι είναι «επαμφοτερίζων, πολύτροπος, περίπλοκος, καιροσκόπος», προσθέτοντας: «αυτά λέγονται για τον Περικλή» (βλ. ΕΦΣΥΝ, 7 Απριλίου 2019, σελ. 105).

Αγνοώ σε ποιο καφενείο της αριστερής όχθης των Παρισίων λέγονται αυτά και άλλα που περιείχε η παράσταση του κ. Lévy, διότι η γραπτή παράδοση (κοινώς οι αρχαίες πηγές από τον Θουκυδίδη ως και τον Πλούταρχο) δεν περιέχουν ούτε αυτές τις εκτιμήσεις για τον κατά Πλούταρχο «Ολύμπιο» ούτε κάποιες άλλες θεμελιώνουν τα περί Τσίπρα, που από Αχιλλέας έγινε… Έκτορας κ.λπ. Αλλά ο εκλεκτός μας καλεσμένος δεν ιδρώνει από τέτοια. Πριν πολλά χρόνια, στην δεκαετία του ‘70, διανοητές όπως ο Pierre Vidal-Naquet, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Gilles Deleuze, ο Raymond Aron, δηλαδή οι κορυφές της Ευρώπης, τον εγκάλεσαν ως αγράμματο και απατεώνα, χωρίς αυτό να εμποδίσει τις πνευματικές και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Αφρική. Απάνθισμα των πάμπολλων λαθών του κυρίου Levy που εντόπισε ο Vidal-Naquet μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο διαδίκτυο.

Εκτιμώντας, προφανώς, αυτά τα στοιχεία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκαν επισήμως τον εκλεκτό καλεσμένο μας. Η φήμη ότι εκείνη την ώρα η μπάντα παιάνιζε το έξοχο τραγούδι του Μαρκόπουλου «Το καφενείο η Ελλάς/περάστε κόσμε» ελέγχεται ως αβάσιμη. Μένει, ωστόσο, η απορία αν οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί των άλλων χωρών όπου παρουσίασε ήδη ή θα παρουσιάσει την παράστασή του, του επεφύλαξαν ή του επιφυλάσσουν αντίστοιχη υποδοχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.